Galeri Nev’in “Ruh Halleri Üzerine” düzenlediği sergilerin dördüncüsü Nazif Topçuoğlu’nun sınırlı sayıda çoğaltılmış son dönem fotoğraflarından oluşuyor. 10 Ocak 2003’de açılacak olan sergi 8 Şubat 2003 tarihine kadar İstanbul Galeri Nev’de sürecek. Son olarak İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde, Roterdam’da Galerij Erasmus’da ve Kopenhag Round Tower’da eserleri sergilenen Nazif Topçuoğlu’nun fotoğrafları geçtiğimiz yıllarda Time-Life yayınları tarafından çıkarılan “Art and Photography” kitabında yer aldı. Ayrıca “İyi Fotoğraf Nasıl Oluyor ? “ ve “Fotoğraf Ölmedi ama Kötü Kokuyor” adlı iki kitabı bulunan sanatçının işleri Art Institute of Chicago Müzesi’nin daimi koleksiyonunda yer aldı.Topçuoğlu bu sergisinde yine alışılageldik değer yargılarını sorgulayan fotoğraflarla izleyicinin karşısına çıkıyor. Gençlik/yaşlılık, kalıcılık/geçicilik gibi temalara göndermeler yapan sanatçı “Okuma Kitabı” başlığı altında toplanan eserlerini anlatıyor:
“ …Neden okuyanlar? Kitap okumak, bilginin kendisi, insanları dehşete düşürüyor !!… Sanki bir eksikliklerini yüzlerine vuruyormuşuz gibi hissediyorlar. Ünlü atasözümüzün tersi geçerli neredeyse, bilmemek değil öğrenmeye çalışmak ayıp! Bir nevi ilkel Anti-konformizm (!) kural oldu; okumak, çalışmak, öğrenmek vs. gibi eskiden değer verilen eylemlerin ‘modası geçti’ ! Artık erdem az bulunuyor. Halbuki, ancak bilgilenen gençler, kızlar günümüzün distopik erkek egemen, otoriter ve kitleleri uyutarak ayakta durabilen kurumsallaşma eğilimine karşı çıkabilirler…”
“…Terbiyeli hali vakti yerinde en iyi okullarda okumuş düzgün kızlar bunlar. Analarının babalarının iftihar vesilesi, türlerinin son örnekleri. Bir de kendilerine sormalı (bu toplumda) kız olmak ne demek ? Bu fotoğraflar sanki genç kız olmanın ikinci elden anıları…”