1977 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra 1984’de NY State University’de sanat dalında lisansüstü eğitimini tamamlayan Arat 6 yıl aradan sonra eserlerini yeniden İstanbul’lu seyircisiyle buluşturuyor.
Bu sergide yer alan eserler Serdar Arat’in 1987’den beri sure gelen “Uzun Bekleyis” adlı seri çalışmalarının örneklerinden bir seçkidir. Sergideki 1987 tarihli “Sessizliğe-Israrli Mekan” adli eser bu serinin çıkış noktasını belirlerken, 2012 tarihli “Gece-Ziyaret” 25 yıl sonra vardığı noktayı gösterir.
Sanat tarihçisi ve küratör Bill Arning , Arat’ın bu dizisi için şöyle der :
“Bu ızgara biçiminin Arat’ın tablolarında canlı ve sıkça tehditkar bir varlık olarak işlev gördüğü belirgindir. Burada ızgara portrede kafanın bulunması gereken yere yerleştirilmiştir. Bir başka tabloda, havalandırma deniz manzarasının ardında uğursuzca dönüp durmaktadır, belki de yeni bir dünya düzenin kanun koyucusu mecazi ve düz anlamda ufuktadır.”
“Uzun Bekleyiş gibi kağıt üzerine yapılmış büyük ölçekli yeni eserlerde havalandırma kapağı şekil değiştirmiştir, çok da fazla huzur kaçırıcı değildir. Buradaki havalandırma daha çok meditasyon esnasında varılması gereken derin düşüncenin nesnesini andırmaktadır. Belki de Arat yaşamın içerisinde kendisiyle daha barışıktır. Bir sanatçının eserindeki bir simgenin aradan on yıl geçtikten sonra hem bizim yani izleyici için hem de onun için taşıdığı anlamını değiştirmeyeceğini varsaymak yanlış bir düşünce olacaktır. Aslında Arat’ın bu dizide eski bir imgeyi yeniden yorumlaması metaforik olarak insanın gençliğini ateşleyen haklı öfke ile barış yapıp yeniden buna tutunması olarak ele alınabilir.”
Sergide yer alan Kenneth Calhoun kısa belgesel film de, “Gece-Ziyaret”, 2012 adlı eserin yapılışını başından itibaren izleyip, hem bu resmin, hem tüm serinin, hem de yaratıcı sürecin degisik boyutlarini araştırır.
Bill Arning, sanat kritikliği ve serbest küratörlük yanısıra, 1985 yılından itibaren önce New York White Columns galerisinin, ardından Boston MIT-List Sanat Galerisinin, ve Houston Çağdaş Sanat Müzesinin direktörlüğünü yapmıştır.Kenneth Calhoun, roman ve öyküleri Paris Review, Tin House, ve PEN/O. Henry Story Prize Anthology gibi yayınlarda yer alan, O. Henry Öykü Ödülü sahibi, digital-anlatımcı, animasyon ve dokümanter film yapımcısıdır. Boston’da yerleşik Calhoon’un Siyah Ay adlı romanı Subat 2014’de yayımlanacaktır.